UDĚLEJTE SI RADOST NOVOU KABELKOU! NAD 1000 Kč DOPRAVA ZDARMA!

Typy kabelek

Připravili jsme pro Vás malého průvodce základními typy kabelek. Na trhu je velké množství typů kabelek a někdy je složité zorientovat se v nabídce. Většina z nás stejně vybírá očima a dle svých aktuálních potřeb a preferencí, přičemž názvosloví typů kabelek vůbec neřeší, ale není od věci být v obraze. 

Základní rozdělení podle velikosti na malé, střední a velké kabelky je prvotním vodítkem, které ale mnohdy nepomůže, protože co se jednomu zdá velké, druhému se může zdát sotva střední, ne-li malé. Dalším vodítkem zejména pro ženy podnikatelky je informace, zda se vejde formát A4, či nikoli. Nejlepší je však vždy uvést přesné rozměry kabelky, podle kterých už si každý představí, zda mu velikost kabelky vyhovuje.  

A teď už k typům kabelek: 

Shopper bag, kabelky typu shopper - jeden z nejrozšířenějších a nejžádanějších typů kabelek. Klasická shopper kabelka má zpravidla tvar obráceného lichoběžníku a dvě paralelní, tak akorát dlouhá ucha, která umožňují nošení jak v ruce, přes předloktí, tak i na rameni. 

Tote bag, kabelky typu tote - velmi podobné kabelkám typu shopper, velké kabelky se dvěma uchy, zpravidla bez zipového zapínání. Mnohdy zaměnitelné s kabelkami shopper. 

Hobo bag, kabelky typu hobo - kabelky střední i velké velikosti s měkkým tělem a jedním uchem, které lze opět pohodlně nosit jak v ruce, přes zápěstí, tak na rameni. Tělo kabelky vůči uchu při zavěšení na rameno tvoří tvar půlměsíce. 

Satchel bag, kabelky typu satchel - hezky česky prostě kabelky do ruky i přes rameno, která mají jedno nebo dvě krátká ucha a další přídavný popruh, který umožňuje alternativní nošení přes rameno. 

Trapeze bag, kabelky typu trapeze - kabelky s křidélky neboli rostoucí multifunkční kabelky. Postranní křidélka jsou zpravidla rozepínací na zip nebo na patent, přičemž po jejich vysunutí a rozepnutí zvětší kabelka svůj objem. 

Bucket bag, kabelky typu bucket - kabelky typu vak nebo pytel. Kabelky zpravidla s měkkým tělem uzavíratelné stahovací šňůrkou a dlouhým popruhem přes rameno.

Bowling bag, kabelky typu bowling - kabelka připomínající tašku na boowling, kabelka zaobleného tvaru s pevným dnem, jedním nebo dvěma krátkými uchy, která se nosí v ruce, ale pro větší využití a praktičnost může být vybavena i připínacím popruhem.

Business bag, kabelka typu business - kvalitní zpravidla minimalistická kabelka jednoduchých tvarů, rozměrově se vejde formát A4. Někdy bývají jako business bag označovány i luxusní aktovky.

Bum bag, kabelky typu bum bag - jednoduše oblíbené i nenáviděné ledvinky. Zapomeňte však na dřívější pojetí a nošení ledvinek, které právě v dříve narozených vzbuzuje odmítání. Současná nabídka ledvinek je opravdu široká od ryze sportovních kousků až po luxusní designové, ale i způsob nošení mnohem sofistikovanější a šmrncovnější.

Crossbody bag, kabelky typu crossbody - opět jeden z nejžádanějších a nejoblíbenějších typů kabelek, který nám zaručí volné ruce. Kabelky typu crossbody jsou velikostně spíše malé až střední, vždy však s dlouhým zpravidla nastavitelným popruhem, který umožňuje jejich nošení křížem přes tělo, odtud i jejich název. Crossbody mohou být ryze sportovní, na denní nošení, ale i luxusní společenské, které jsou pak obvykle vybaveny řetízkovým popruhem. 

Messenger bag, kabelky typu messenger - obdoba kabelek typu crossbody. Messenger kabelky se nosí křížem přes tělo, velikostně taktéž spíše malé až střední velikosti, obvykle obdélníkového tvaru, oblíbeným materiálem je pevné plátno canvas, ale i kůže. A opět volné ruce nade vše, takže oblíbená kabelka maminek. 

Mum bag, kabelky typu mum - jak již název vypovídá jedná se o kabelky speciálně vyvinuté pro potřeby maminek s malými dětmi, takže jsou vybaveny nejednou vychytávkou, ať už se jedná o integrovanou přebalovací podložku, držák na lahvičky, speciální popruh na kočárek, apod. Mum bag se dodávají i jako kabelkové sety.

Clutch bag, kabelky typu clutch - zkrátka psaníčka. Asi nejvhodnější typ kabelky pro společenské události. V nabídce výrobců jsou však i ležérní typy psaníček pro denní nošení. 

Baguette bag, kabelky typu baguette - malé kabelky úzkého podlouhlého tvaru, jejichž název vznikl od podobnosti s nošením francouzských baget. Alternativa k psaníčkům.

Backpack bag, kabelky typu backpack - městské batohy, které směle nahradí kabelku, lze je nosit jako batoh na zádech, ale i přes rameno. 

Kabelkové sety - v současné době hodně oblíbená alternativa, neboť koupí zvýhodněného setu kabelek máte designově sladěné větší množství kabelek, které lze nosit jak samostatně, tak i v setu a zejména při celodenním nošení oceníte, že např. menší vnitřní taška Vám ve větší tašce uvolní místo na drobné nákupy a vnitřní tašku opatříte přídavným popruhem a máte hned crossbody naprosto sladěné s větší kabelkou. Sety jsou mnohdy i vícekusové, takže v některých je součástí i peněženka a taštička na drobnosti.

Reversible bag, kabelky typu reversible - oboustranné kabelky. Kabelky jako chameleon. Chcete během dne změnit barvu své kabely? Žádný problém, jednoduše otočíte  a je to!

730_beige_1